Een deelnemer aan het woord: “Ik vond het één grote belevenis!”

Barbara Lopez Touzar is verzorgende bij WZH en danscoach Dance for Health. Zij nam eind juni samen met collega’s deel aan een 8-uurs event in Huize Oudtopia.

Hoe heeft ze het ervaren?

“Ik vond het één grote belevenis! Het maakte ontzettend veel indruk op me. Het was een reis door een wereld die ik dacht te kennen, maar waar ik toch tegen veel verrassingen aanliep. Ik werk al lang in de ouderenzorg en ik verplaats me echt goed in de bewoner. Maar toch… als de rollen dan omgekeerd zijn en je voelt jezelf ineens oud en afhankelijk… Dan zet het je aan het denken. Met name de audio-dementie-ervaring kwam heftig bij me binnen. Ik maakte mee wat een veelheid aan prikkels met je doet. En zo waren er nog meer onderdelen van het programma die me raakten en me aan het denken hebben gezet. Ik zal niet te veel verklappen, maar ik vind dat iedereen in de ouderenzorg Oudtopia moet ervaren. Het geeft je een andere blik op je werk. Je neemt er ook echt wat van mee om toe te passen in de praktijk. Ik heb me voorgenomen om me nog meer af te vragen waarom een bewoner soms onrustig of agressief is. Ik was het zelf ook in Huize Oudtopia, dus daar is altijd een aanleiding voor. Dat opsporen en er wat aan doen, dat is zeer waardevol.”