Hoe was het om even oud te zijn?

Twee oud deelnemers aan een Oudtopia-event delen hun ervaringen.

“Ik vond het één grote belevenis!”

Barbara Lopez Touzar is verzorgende bij WZH en danscoach Dance for Health. Zij nam eind juni 2019 samen met collega’s deel aan een 8-uurs event in Huize Oudtopia.

“Ik vond het één grote belevenis! Het maakte ontzettend veel indruk op me. Het was een reis door een wereld die ik dacht te kennen, maar waar ik toch tegen veel verrassingen aanliep. Ik werk al lang in de ouderenzorg en ik verplaats me echt goed in de bewoner. Maar toch… als de rollen dan omgekeerd zijn en je voelt jezelf ineens oud en afhankelijk… Dan zet het je aan het denken. Met name de audio-dementie-ervaring kwam heftig bij me binnen. Ik maakte mee wat een veelheid aan prikkels met je doet. En zo waren er nog meer onderdelen van het programma die me raakten en me aan het denken hebben gezet. Ik zal niet te veel verklappen, maar ik vind dat iedereen in de ouderenzorg Oudtopia moet ervaren. Het geeft je een andere blik op je werk. Je neemt er ook echt wat van mee om toe te passen in de praktijk. Ik heb me voorgenomen om me nog meer af te vragen waarom een bewoner soms onrustig of agressief is. Ik was het zelf ook in Huize Oudtopia, dus daar is altijd een aanleiding voor. Dat opsporen en er wat aan doen, dat is zeer waardevol.”

“Geweldig om dit met m’n collega’s te beleven”

Erwin de Fouw, geestelijk verzorger bij Saffier, is op 23 januari feestelijk gehuldigd als de vijfhonderste bezoeker van Oudtopia. Hij deed die dag mee aan een 8-uurs event.

“Hier op de foto was ik inmiddels verlost van mijn verzwaringen aan benen en polsen, een nekkraag en een simulatiebril met grijze staar. Wat een sterk programma! Ik ben er nóg van onder de indruk. Het is sowieso geweldig om zo’n dag samen met je collega’s mee te maken. Ik heb er ook echt wat aan gehad. Je bent zo geneigd je eigen koers te varen in dit werk. Nu voel ik pas wat het betekent om afhankelijk te zijn en doelloos te wachten op wat komen gaat. Confronterend hoor! Veel moet nog bezinken. Wat ik zeker weet is dat ik nog beter ga proberen aan te sluiten bij de bewoner. Kijken vanuit het perspectief van de ander, dat is heel belangrijk in ons werk. Deze dag in Oudtopia heeft me ook nieuwsgierig gemaakt naar het 24-uurs programma. Al weet ik niet of ik dat wel durf. Eén dag was al spannend genoeg.”